| Posted in:Aktier, Ekonomi, Investering, Spara

Vill man vara seriös i sitt sparande, vilket alla borde vara, så krävs det mer än att bara sätta över en tusenlapp eller två på sparkontot varje månad. Detta är bra både för företagare och privatpersoner, att ha en buffert om något skulle hända både privat och i företaget.

Hitta bra ränta

Det första du ska göra är att glömma bort att du har ett sparkonto hos banken. Sparräntorna på dessa är så löjligt låga att du aldrig kommer att se någon markant ökning förutom det du själv sätter in. Leta upp andra platser där du kan förvara dina pengar, platser där räntan ligger lite högre. Tanken här är förstås att satsa på ett långsiktigt sparande, det är så man kommer upp i de högre summorna. Vill du bara spara i ett halvår inför semestern så spelar det mindre roll vart du lägger pengarna. En bra ränta ska gärna klättra upp mot 5%. Då brukar det också tillkomma vissa restriktioner: du kanske inte får ta ut pengarna under en viss period eller så kostar varje uttag en viss summa av uttagsbeloppet. Men om du är stenhård och låter pengarna ligga, så kan du få en riktigt bra passiv inkomst.

Lär dig om fonder och aktier

Det bästa sättet för att spara ihop pengar till en förtidspension eller helt enkelt ett extra klirr i kassan när du väl pensionerar dig är att spara i aktier och fonder. Skapa en portfölj och arbeta hela tiden med att förbättra den. Det krävs så klart att man måste lära sig en hel del om hur man investerar. Läs gärna några bloggar av personer som försöker uppnå samma mål som du. Tryggframtid är en bra blogg om en familj som vill kunna dra sig tillbaka från arbetslivet vid 55 års ålder. Bloggen drivs av pappan och här får man ta del av deras sparande, hur deras portfölj ser ut samt vilka investeringskriterier som de har. En av de bästa sättet att lära sig mer om ett ämne är att se hur andra gör.

Spara men var inte snål

En sista punkt om att planera sitt sparande. Här finns det delade meningar, men vi anser att man inte ska vara snål mot sig själv bara för att man är seriös med att spara. Du behöver inte tänka att allt det där goda och roliga ska ske om tjugofem år när du sparat tillräckligt. Det gäller även att leva gott och roligt under tiden. Så lev inte på nudlar och falukorv i en liten två med fyra barn bara för att kunna spara lite mer. Det enda man behöver göra är att planera sina utgifter: det är det enklaste sättet att öka sina inkomster.