| Posted in:Ekonomi, Nyheter

profit_294725510 Jobbmarknaden går upp och ned, samma sak med själva branscherna. Om du funderar på att byta yrke eller vill starta ditt eget företag gäller det att undersöka marknaden. En undersökning visar prognosen för vissa branscher och företag, vilket kan ge en fingervisning på hur lätt det kommer vara för företaget att bli framgångsrik.

Under 2015 tittade man på flera olika branscher och såg att inom vissa ökade lönsamhet med upp till 17%. En av de bästa branscherna är byggsektorn eftersom Sverige äntligen har kommit igång  med att bygga hus och lägenheter igen, samt att man kan utnyttja ROT-avdrag för byggen.

Sedan såg man också att småföretagen lyckas bättre än de stora företagen. Marknaden går med mot nischade specialister istället för stormarknader som säljer allt. Det är alltså en ganska bra period för att starta ett litet företag.

Det är inte bara ROT-avdraget som är lockande för många, även RUT-avdraget har skapat fler tjänster och större efterfrågan. RUT-avdrag gäller hushållsnära tjänster såsom städföretag. Priserna för denna typ av tjänst är numera mycket låg för privatpersoner, vilket gör att det finns plats för många städföretag på marknaden eftersom de är så populära.

Det går också bra inom transport och logistik. Rullande lager är fortfarande ett populärt alternativ och tack vare att man handlar allt mer över nätet, behöver mycket fraktas över hela Sverige. Här finns det stor konkurrens och stor del kommer från utlandet där förarna är snabbare och billigare eftersom de inte följer de svenska lagarna. Dock har man satt in sanktioner sedan 2014 för att gynna de svenska åkerierna och detta har uppenbarligen gett positiva resultat då branschen ökat i lönsamhet trots sina hinder.

Den bransch man ska undvika just nu vore småbutiker. Det är svårt att klara av kostnaderna kring att driva en butik och eftersom näthandeln är så populär är det svårt att konkurrera med onlinepriser.