| Posted in:Ekonomi

När det av någon anledning är dags att lämna sitt företag så har man ett antal valmöjligheter. I denna artikeln tänker vi gå igenom de vanligaste alternativen och vad som kan vara bra att tänka på.

Likvidation

Om man helt vill lösa upp sitt aktiebolag själv så måste det genomgå en likvidation. En likvidation innebär att man säljer företagets fysiska tillgångar och med de medel som finns kvar betalar företagets skulder. Om det efter allt detta finns kvar pengar i bolaget så fördelas dessa bland aktieägarna. I detta stadiet så är bolaget avregistrerat hos bolagsverket.

Nackdelen med denna processen är att det kan ta ganska lång tid innan pengarna delas ut till aktieägarna, ofta större delen av ett år.

Snabbavveckling

Om man vill avsluta sitt företag men inte behöva vänta på att få ut pengarna ur det så kan snabbavveckling av företaget vara ett alternativ. Snabbavveckling är en tjänst där man förenklat säljer sitt företag och sedan låter köparen avveckla det. Detta brukar inte innebära en allt för stor kostnad samtidigt som du får pengarna i handen på direkten.

Processen är mycket snabb och en första offert brukar man kunna få redan samma dag så länge man har presenterat en korrekt balans och resultatrapport.

Försäljning

Det ekonomiskt sett möjligtvis bästa alternativet kan vara att sälja sitt företag. Detta förutsätter dock att det finns intresserade köpare. För att locka köpare och öka värdet av ditt företag så kan det vara passande att innan försäljning trimma företaget så mycket som möjligt genom att skala bort onödiga kostnader och optimera intäkterna så mycket som möjligt. På så sätt så kan köparen på företagets ekonomi klart se hur intressant ett köp kan vara och vad de skulle vara villiga att betala.

Överlåta företaget

Ett sista alternativ kan vara att överlåta företaget. Detta betyder kort och gott att du ger bort företaget. Detta kan vara mycket passande om det är ett familjeföretag som man skulle kunna tänka sig skänka till nästa generation.