| Posted in:Nyheter

I stort sett alla äldre barn och yngre ungdomar får veckopeng. Det visar en undersökning som TNS Sifo gjort och som presenterades av Swedbank i början av februari 2015. Utöver denna ”inkomst” som antingen delas ut per vecka eller per månad får även barn och ungdomar lite extra pengar när behov finns. Se länk: http://www.di.se/artiklar/2015/2/8/extra-pengar-bjorntjanst-for-barn/

Det är däremot på denna punkt som det skiljer sig ganska mycket mellan hur man ser på sin ekonomi. Enligt undersökningen var det nämligen tydligt att de barn som kunde ”tjata” till sig lite extrapengar ofta var de som var mest missnöjda med sin ekonomi. Detta alltså trots att de överlag får mer pengar än de som tydligt fick lära sig hushålla med de pengar de fått.

Även föräldrarna som var med i undersökningen berättade samma sak, d.v.s. att de upplevde att de barn som fick ha tydliga ekonomiska gränser klarade detta bättre.

Orsaken kan vara att ungdomarna på något sätt lägger över ansvaret på föräldrarna om pengarna är slut. De har en ”livlina” att gå till när de inte själva skött ekonomin på ett genomtänkt sätt.

Som förälder är det alltså viktigt att tänka långsiktigt. Detta både med tanke på sin och sina barns ekonomi.