| Posted in:Ekonomi

internetadress

Internet blir en allt större del av både våra liv och vår ekonomi. Stora delar av våra sociala liv har flyttat ut på sociala nätverk som Facebook, Instagram och Snapchat och våra inköp har flyttat till sajter som CDON, Tradera och Blocket. Detta ger otroliga möjligheter för de som vill starta ett företag och tjäna pengar på internet.

Typer av företag

Det finns som sagt många typer av företag som har sitt fokus eller bedriver sin verksamhet huvudsakligen över internet. De ovan nämnda sociala nätverken är bra exempel på företag som på många sätt utnyttjar datorer och internets fördelar till fullo. Tack vare att hela systemet är automatiserat så kan företagen växa utan att kostnaderna ökar speciellt mycket, de har extremt bra skalbarhet.  Andra exempel på denna typen av företag är AirBnB och Uber. De är båda plattformar som låter privatpersoner leverera tjänster som annars endast stora företag kunde och tar sedan en del av deras kaka. För AirBnB handlar det om tillfälliga boenden som hotell eller vandrarhem och för Uber är det istället taxitjänster.

Även om dessa företagen kan bli extremt lyckade och ekonomiskt starka så är de få som kommer så långt. Inom finansvärlden brukar man kalla de företag som verkligen lyckas, som får en värdering över en miljard dollar, för unicorns eller enhörningar på svenska. Alla de ovan nämnda företagen ligger i denna kategorin men utöver dem så finns det tusentals som antingen inte går lika bra eller till och med går under.

En vanligare affärsmodell hittar vi i företag som bygger på direkt försäljning av olika slag. E-handel är något som fortfarande växer snabbt även om majoriteten av alla svenskar nu handlar på nätet. Postens analys av e-handeln i Europa 2016 visar att hela 89% av alla svenskar handlar på nätet, i snitt för 600 euro per år. Detta är mest bland de undersökta länderna och matchas endast av Nederländerna där det också är ca 89% som handlar på nätet men pengarna spenderade per år är betydligt lägre.

Tekniken

Om man utvecklar en mjukvara eller tjänst så krävs det självklart att man anlitar utvecklare som kan omvandla idén till en faktisk tjänst eller produkt. För de som arbetar med försäljning finns det dock redan många alternativ att välja bland. Svenska SiteDirect har till till exempel en kraftfull plattform för e-handel som går att anpassa efter varje företags specifika behov. Att välja en extern leverantör av tjänsten är mycket fördelaktigt speciellt för det lilla företaget där man inte själv besitter kompetensen som behövs. Då kan man istället fokusera på sajtens innehåll, utseende, vad som säljs och hur man marknadsför sig.

För de som besitter mycket kunskap själv så finns det även mjukvara baserad på öppen källkod. Dessa har ingen kostnad i inköp men då ingår inte heller någon support eller hjälp om något inte skulle fungera.